دوسین یک معجون سنتی و دارویی در طب سنتی ایرانی است که از ترکیب دو مادهی طبیعی و پرخاصیت به نامهای سیاهدانه و عسل ساخته میشود. جالب است بدانید که نام دوسین برگرفته از دو حرف س در کلمه های سیاهدانه و عسل است که توسط حکیم حسین خیراندیش نامگذاری شده است. این معجون به دلیل خواص درمانی و تقویتیای که دارد، در بسیاری از نسخه های حکما و پزشکان طب سنتی بهعنوان یک درمان طبیعی و مؤثر برای انواع مشکلات جسمی و بهویژه تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده میشود.
خواص و موارد مصرف دوسین:
- درمان غلظت و فشارخون بالا
- درمان تکمیلی ضعف جسمی
- درمان سنگ کلیه و مثانه
- درمان پروستات و عفونتهای ادراری
- ضد اسپاسم بصور خوراکی و موضعی
- تقویت سیستم ایمنی بدن و تقویت قوای جنسی
- کمک به بهبود شکستگی ها بصورت موضعی
- کمک به درمان تب های بلغمی و سوداوی
- قاعده آور و رفع تنبلی تخمدان ها
- افزاینده شیرمادران
- دفع سردرد با منشاء بلغم
مواد لازم برای تهیه دوسین:
- سیاهدانه 1 پیمانه
- عسل طبیعی (در شش ماهه اول سال 4 پیمانه و در شش ماهه دوم سال 3 پیمانه)
- سرکه طبیعی (ترجیحا سرکه انگور)
مقدار عسل قابل استفاده برای ساخت معجون دوسین در شش ماهه اول سال با شش ماهه دوم سال تفاوت دارد. به اینصورت که در شش ماهه اول سال که هوا گرم است به ازای هر یک پیمانه سیاهدانه، چهار پیمانه عسل استفاده می شود تا باعث کم شدن حرارت و گرمی سیاهدانه و همچنین رقیق تر شدن دوسین گردد و هم در هوای گرم، حرارت بیش از حد به بدن وارد نشده و به آن آسیب نرساند. اما در شش ماهه دوم سال چون هوا سرد است باید میزان گرما و غلظت دوسین بیشتر باشد و طبع گرم تری داشته باشد، در نتیجه در فصل سرما به ازای هر یک پیمانه سیاهدانه، سه پیمانه عسل استفاده می شود تا معجون غلیظ تر و دارای گرمای بیشتری باشد.
مراحل و طرز تهیه دوسین:
ابتدا سیاهدانه را به مدت 72 ساعت در سرکه طبیعی بخیسانید تا به اصطلاح تدبیر شود. سپس سیاهدانه ها را از سرکه جدا کرده و روی یک پارچه تمیز ریخته و پهن کنید تا خشک شوند.
حالا به دو روش می توانید سیاهدانه را با عسل ترکیب کنید:
روش اول: ابتدا عسل را در یک ظرف ترجیحا شیشه ای درب دار ریخته و دانه های سیاهدانه را در آن ریخته و خوب مخلوط کنید، حالا معجون دوسین شما حاضر است و میتوانید درب ظرف را بسته آن را در کابینت یا یخچال نگهداری کنید و هر موقع که نیاز داشتید از آن استفاده نمایید.
روش دوم: در این روش می توانید دانه های سیاهدانه را در دستگاه آسیاب ریخته و آن را به صورت نیم کوب (بهتر است کاملا پودر نشود) در آورید و سپس آن ها را فورا به عسل اضافه کرده و خوب هم بزنید تا مخلوط شود.
نکته مهم:
حتما توجه داشته باشید که پس از آسیاب کردن سیاهدانه خیلی فوری و بلافاصله آن ها را در عسل بریزید و با آن مخلوط نمایید چرا که همه دانه های روغنی مانند: سیاهدانه، گردو، پسته، بادام و… پس از پودر شدن، اگر در مجاورت هوا قرار بگیرند خیلی زود فاسد می شوند. به همین دلیل باید فورا پس از پودر شدن، آن ها را در عسل طبیعی ریخته و نگهداری کرد، چون عسل خاصیت نگهدارندگی دارد.
توصیه: سیاهدانه به دلیل گرمی و خشکی زیادی که دارد، میتواند چربی های لطیف را ذوب کند به همین دلیل معمولا نیم پیمانه کتیرا هم به این معجون اضافه باید کرد، تا دیگر به چربی های کلیه، چشم و… آسیب نرساند و آن ها را ذوب نکند.
نحوه مصرف دوسین:
بهتر است دوسین طبق دستور پزشک طب سنتی مصرف شود در غیر اینصورت نحوه مصرف دوسین به صورت عمومی معمولاً روزانه صبح ها و یا هر 24 ساعت یک قاشق مرباخوری می تواند مورد مصرف قرار بگیرد و همچنین مصرف آن در طولانیمدت میتواند به تقویت سلامتی و پیشگیری از بسیاری از بیماریها کمک کند.
همیشه قبل از مصرف دوسین، آن را خوب هم بزنید تا سیاهدانه و عسل به خوبی با هم مخلوط و یکدست شود.
نتیجه گیری:
معجون دوسین یکی از داروهای طبیعی و مؤثر در طب سنتی است که به دلیل خواص متعدد آن، میتواند برای بهبود سلامتی عمومی و درمان برخی بیماریها مفید باشد. این معجون ساده، ولی بسیار پرخاصیت، در کنار دیگر درمانهای طبیعی میتواند نقش مهمی در حفظ و تقویت سلامت ایفا کند.